Behov

Det er svært at spå ... især om fremtiden

Der findes en ufravigelig sandhed når man har med computere at gøre. Hvis man mener at ens computer burde gøre noget hurtigere end den gør, så er den for langsom. Og vi har alle oplevet at vores computere ikke er hurtige nok - uanset hvor hurtige de har været.

For at give en forståelse for computerens opbygning og hvordan de forskellige elementer arbejder sammen kan vi kigge på denne simple model over computerens opbygning:

Hardware

Hardwaren er selve den fysiske enhed f.eks. en harddisk, CPU' eller bundkort.

Drivere

Drivere er mellemleddet mellem operativsystemet og hardwaren. Hvis Operativsystemet gerne vil skrive til harddisken er det driveren der oversætter mellem dem.

Operativsystem

Operativsystemet er det led som giver os adgang til computeren. Når vi vil noget, så fortæller vi operativsystemet hvad det skal gøre, og ved hjælp af drivere for operativsystemet adgang til hardwaren

Software

Softwaren er egentlig årsagen til at vi bruger computere. Softwaren har ikke direkte adgang til hardwaren, men gør det igennem operativsystemet.

Opgradere eller købe nyt

Noget man skal overveje før man køber nyt er, om man vil få den ekstra ydelse som man håber. Det er vigtigt at huske på, at selvom hardwaren har udviklet sig og er blevet hurtigere, så er det ikke nødvendigvis gældende for mange af de programmer man anvender.

Der findes en tommelfinger regel for om noget er som det skal være, og den lyder: "When in doubt there is no doubt" - når man er i tvivl så er man ikke i tvivl. Men skal man opgradere eller skal man investere i nyt. Her er der fire overvejelser du bør gøre:

 • Fungerer din nuværende computer optimalt
 • Bærbar/stationær
 • Hvordan er din økonomi
 • Hvad kan du forvente
Fungerer din nuværende computer optimalt

En computer er avanceret og kræver løbende vedligeholdelse, for at den kører optimalt. Så før man tager en beslutning om den skal opgraderes eller udskiftes bør man have kørt nedenstående punkter igennem:

 • Er operativsystemet opdateret
 • Det er vigtigt du sørger for at operativsystemet er opdateret, for det forbedrer både sikkerheden og hastigheden på systemet.

 • Er harddisken optimeret
 • Dette er især vigtigt hvis du anvender Windows, da NTFS (filsystemet) bliver langsommere ved længere brug pga defragmentering.

 • Er hardware drivere opdateret
 • Her er der især tre drivere der skal være opdateret: BIOS, Bundkort og grafik.

 • Er dine programmer opdateret
 • Der kommer løbende fejlrettelser til programmer, som korrigerer fejl.

Derudover bør man også overveje om ens forventning overhovedet kan opfyldes. Der er igen tvivl om at alle de dele en computere er sammensat af bliver mere effektive år for år, og at de får flere features. Men udviklingen af computere er kommet så langt, at den hastighedsforøgelse hardwaren kunne give brugeren er minimal. Det skyldes flere ting, bl.a. at operativsystemer og programmer får flere og flere features. Så selvom computeren bliver hurtigere og mere effektiv så kræver programmerne mere og mere af hardwaren. Et godt eksempel på det er udviklingen af spil, som kræver konstant udskiftning af grafikkort, hvis man vil følge med.

Et andet problem er det som man kalder flaskehalse. Selvom man har den bedst mulige hardware kan man opleve at systemer ikke lever op til ens forventninger. Det kan f.eks. være indlæsning af filer i et program, hvor hard- og software ikke arbejder ordentlig sammen.

Bærbar/Stationær

Har du en bærbar computer vil svaret altid være at du skal købe nyt. Bærbare computere er ikke bygget til at blive opgraderet, med mindre vi snakker om lidt ekstra RAM eller fra en mekanisk harddisk til en SSD. At gå fra 4 → 8GB RAM vil give en mere "glidende" fornemmelse og en SSD vil gøre computeren mærkbar hurtigere til at boote og starte programmer. Men det vil ikke gøre den meget hurtigere til f.eks. spil eller billedbehandling.

Og når man tænker på at en opgradering af harddisk og RAM hurtigt kan koste omkring 1000,- kr., så er det reelt udbetalingen til en ny computer.

Din økonomi

Hvor meget vil du ofre på en computer i forhold til det den skal anvendes til og hvor god skal hardwaren være?

Det er meget svært at sætte en vejledende pris på hvor meget en computer skal koste, da det helt er afhængig af om man:

 • Bygger den selv
 • Køber den hos en af computerforretningerne på nettet
 • Køber den i kæder som BILKA, Elgiganten eller Power
 • Køber mærkevarer f.eks. Apple

Det mest avancerede er at bygge den selv (eller få en bekendt til det), for så kan man håndplukke den hardware man ønsker. Hvis man køber en PC der er samlet af forhandleren skal man huske at den er lavet med øje på fortjeneste. Det kan godt være det man kan bygge selv koster det samme som forretningen tilbyder, men der kan være stor forskel på kvalitet og ydelse på de to produkter.

Anvendelse af computeren

Før du overhovedet overvejer hvad du skal købe skal du tænke igennem hvad computeren skal bruges til. Herunder er der forskellige scenarier:

 1. Simpel brug - Internet og tekstbehandling
 2. Lyd og billedbehandling
 3. 3D-modellering og video
 4. 3D-Spil
 5. Fil- og webserver

I hvert afsnit vil der være en anbefaling fordelt på henholdsvis en stationær og en bærbar computer. Der er ved den bærbare computer taget hensyn til at hardwaren generelt er dyrere og derfor kan anbefalingen være anderledes. Det skyldes også at en bærbar computer der kan levere maksimal ydelse vil være meget dyrere end en tilsvarende stationær.

Alle anbefalinger er det jeg mindst vil anbefale.

Simpel brug

Med simpel brug menes der, at computeren blot skal anvendes til forefaldende opgaver. Herunder er eksempler på simpel brug:

 • Tekstbehandling, regneark og præsentation
 • Internet
 • Sociale netværk
 • Mindre spil

Computere til denne form for anvendelse har ikke nogle særlige krav. Det eneste du bør være opmærksom på er, at der ikke er nogen årsag til at forkøbe dig. Du har hverken brug for en hurtig processor, en større mængde RAM eller noget specielt grafikkort.

Enhed Stationær PC Bærbar
CPU Intel i3 Intel i3
RAM 4 GB 4 GB
Harddisk 120 GB SSD 120 GB SSD
Grafikkort Integreret grafik Integreret grafik
Skærm 17" 1600x1200 13,1" 1366x768

Billedbehandling

Hvis du gerne vil arbejde med billedbehandling bør du fokusere på at have en hurtig processor og rigeligt med RAM.

Enhed Stationær PC Bærbar
CPU Intel i5 4 kerner Intel i7 2 kerner
RAM 16 GB 8 GB
Harddisk 250 GB SSD 250 GB SSD
Grafikkort Integreret grafik Integreret grafik
Skærm +20" 1920x1080 +15" 1920x1080

Et af de steder du kan vælge at bruge ekstra penge på CPU og graffikkortet. Der findes funktioner i billedbehandlingsprogrammer der kan anvende funktionalitet fra graffikkortet, men står valget mellem en hurtigere processor og et 3D-graffikkort, så vælg den hurtigere processor.

3D-grafik og video

3D-grafik og video er noget af det mest krævende du kan udsætte en computer for. Her skal alle enheder i computeren være i fokus. Man kan købe bærbare (slæbbare?) til dette, men det er meget dyre. Men ligegyldig hvad, så er computere designet til dette formål det dyreste du kan komme i nærheden af

Enhed Stationær PC Bærbar
CPU Intel i7 8 kerner Intel i7 2 kerner
RAM 32 GB 16 GB
Harddisk 250 GB SSD + 4 TB HD 500 GB SSD
Grafikkort Nvidia Quadro 4 GB Nvidia Quadro 2 GB
Skærm +22" 3840 x 2160 (4K) +15" 1920x1080

Et sted der kan spares lidt er på graffikkortet. Ved at vælge et grafikkort i NVidia's GeForce klasse kan der spares nogle penge.

3D-Spil

Spillecomputeren er egentlig meget lig computere til 3D-grafik og video. På et punkt adskiller de sig, og det er i kravene til CPU og Grafikkort. Computerspil udnytter 3D-graffikort til det yderste og derfor er det vigtigere at lægge pengene der end på CPU'en. Generelt for bærbare spillecomputere gælder det at de ikke kan sammenlignes med stationære computere. Det skyldes at CPU og grafikkort som regel er mobile udgaver, som er gjort energieffektive (læs meget langsommere) end deres "rigtige" udgaver. Derudover vil bærbare computere til spil også have en udfordring med varme, hvilket igen gøre at de støjer en del.

Enhed Stationær PC Bærbar
CPU Intel i7 4 kerner Intel i7 2 kerner
RAM 16 GB 8 GB
Harddisk 500 GB SSD + 1 TB HD 500 GB SSD
Grafikkort Nvidia GeForce 4 GB Nvidia GeForce 2 GB
Skærm +22" 3840 x 2160 (4K) +15" 1920x1080

Fil og webserver

En server til hjemmet kræver ikke meget, og her er en bærbar uegnet, da man ikke kan udvide med ekstra harddiske:

Enhed Stationær PC Bærbar
CPU Celeron 1900

Ikke

egnet
RAM 4 GB
Harddisk 4 TB HD
Grafikkort Intern grafik
Skærm ingen

En filserver bør ikke have en skærm monteret. Den skal sættes op så den kører "headless" (uden skærm og tastetur), ved hjælp af enten SSH eller et webinterface.

Bærbar eller stationær

Generelt så gælder det, at hvis man sammenligner krone for krone så får man hurtigere hardware i en stationær, og hvis man går efter en Apple computer så går omkring 20% af prisen til selve Apple-designet.

En anden ting man skal overveje er at effektiv (læs hurtig) elektronik udvikler varme. Varme er elektronikkens værste fjende og den vil over tid "slide" på hardwaren og for at få varmen væk skal der anvendes der blæsere. Reglen er, jo større blæser og kølerprofil - jo mere varme kan der ledes væk. For at løse dette problem anvender man mobile versioner af hardware i bærbare computere, som betyder at de er udvalgt som et kompromis mellem varme, ydelse og strømforbrug.

Hvis ydelse er vigtigst for dig skal du købe en stationær computer - eller du skal være parat til at smide +12.000,- kr - og det vil stadig være et kompromis.

Overclocking

Overclocking betyder at man tvinger ens hardware til at køre hurtigere end det er købt til. Det er især anvendeligt for folk der brugeres deres computere til spil, 3D-grafik og komplekse beregninger. Det er en billig metode til at tvinge hardware til at yde bedre. Det kræver dog at man anvender effektiv køling.

Og det kræver at du selv kan bygge din computer og har en forståelse for hard- og software der går udover det som denne guide dækker ;). Det er også vigtig at være opmærksom på at man kan miste garantien på enheder hvor man vælger at overskride deres specifikationer.