_
_
Markdown - [M↓]

Markdown er et formateringssprog, der er langt lettere at beherske end f.eks. HTML, som kræver tags både før og efter. På mange måder er markdown langt mere intuitiv og effektivt at arbejde med i den daglige produktion af tekst.

Fordelen ved Markdown sproget er, at det kan oversættes direkte til f.eks. HTML, og derfor kan man ved hjælp af CSS og JavaScript skabe nogle effektive skabeloner.

I denne gennemgang vil jeg tage udgangspunt i markdown editoren Abricotine, som er opensource og kan hentes til Linux, Mac og Windows. Jeg har også tilpasset en række af konfigurationsfilerne, for at lave et output der:

  • ... svarer til output på vidas.dk
  • ... lever op til de krav der stilles til dokumentationer og mindre opgaver i gymnasiet, med understøttelse for Latex og visning af programmeringskode.
  • Der kan gemmes som PDF ved at printe fra HTML-output

En lille sjov ting er, at markdown logoet også kan skrives ved hjælp af almindelige tegn - [M↓]. På den måde er logoet holdt i markdown sprogets ånd.

Formatet

Selve markdownformatet kan du læse om her: Markdownformatet

Abricotine

En komplet editor, med fuld konfigurerbar HTML output, der indeholder både indholdsfortegnelse, Latex og farvning af kode

Abricotine

Remark

Remark er et browserbaseret præsentationsprogram, der kun kræver at der er en browser installeret på computeren.

Remark kan konfigureres ved hjælp af HTML og CSS

Remark

Joplin

Et notat program, der kan synkronisere på tværs af computere og telefoner. Genialt til noter, med begrænsninger

Joplin

Haroopad

Et sidste program der skal nævnes er Haroopad. Det er en fantastisk velfungerende program, men det ser desværre ud til at være forladt. Der er så vidt jeg kan se ikke sket noget med hjemmesiden siden 2014.

Det ændrer dog ikke på at det er velfungerende.

DU kan downloade programmet her: http://pad.haroopress.com/user.html

Online editors

Stack editor

Stack editor har 2 Væsentlige fordele. Den kan arbejde med \( L_at^ex \), og den eksportere en meget ren HTML kode. Ulempen er, at man ikke kan eksportere til PDF. Denne feature kan dog tilkøbes for 5$ om året.

https://stackedit.io/editor

Prettyfiers

For at gøre eksporteret HTML kode læseligt kan man køre det igennem en prettyfier.

HTML-formatter

HTML-formatter: http://htmlformatter.com/

Laver en pæn HTML-kode med mellemrum mellem elementerne, men kan ikke indstilles.

Dirty Markup

Dirty markup: https://www.10bestdesign.com/dirtymarkup/

Den indstilling du skal være opmærksom på er Output. Her kan du vælge mellem Full page, som konvertere din kode til HTML5 (dekleration, head, body) og Code fragment, som kun laver den konkrete kode.