UbuntuGuiden

Alle Guides er tjekket så godt jeg kan, men der kan være fejl i det. Jeg har gjort det bedste jeg kan, men anvendelse er på eget ansvar ;).

Installation

 1. Om Ubuntu
 2. Installation af Ubuntu 18.04 LTS
 3. Installation af Ubuntu-server
 4. Opsætning af LVM på server installation
 5. VirtualBox
 6. KVM server (Virtualisering) *KOMMER*

Netværk

*** Under udarbejdelse ***

 1. Introduktion til netværk
 2. Om TCP/IP

Terminalen

 1. Om Terminalen
 2. Filsystemet
 3. Arbejde med filer
 4. Rettigheder til filer og mapper
 5. Brugere og grupper
 6. Programadministration
 7. Harddiske og partitioner
 8. Netværk
 9. Ressourcer og hardware

Ubuntu som NAS

GUIDEN ER UNDER KONSTRUKTION ....

Her er en guide til hvordan du laver en NAS (Network-Attached Storage). Det er grundopsætningen i den NAS-server jeg selv har stående, og som er lavet med en computer fra 2009.

 1. NAS installation (18.04 LTS)
 2. NAS konfiguration (18.04 LTS)
 3. NAS administration (18.04 LTS)

Tjenester

 1. Fildeling med NFS og SAMBA
 2. Fildeling med FTP
 3. Ubuntu som webserver
 4. Ubuntu som mediaserver

Administration

 1. OpenSSH - en guide
 2. Administration og montering af harddiske, USB- og netværksdrev
 3. Backup med Linux (fsarchiver, partimage og dd)
 4. LVM guide Under udarbejdelse

UbuntuGuidens historie

Jeg har haft computer siden 1993 og blev i slutningen af 90'erne opmærksom på opensource, og muligheden for at anvende frie og gratis programmer. Dengang besluttede jeg mig for at nørde igennem og tog den principbeslutning at jeg ville finde opensource og frie løsninger til de udfordringer jeg fik ... og det har jeg holdt ved! I slutningen af 90'erne begyndte jeg at teste Linux, og det var effektivt som server, men dårlig til "almindelig brug". Jeg installerede en masse forskellige Linux versioner, men det var for bøvlet. Det eneste der rigtig var interessant var Ubuntu, men der var for mange problemer med hardwaren (læs netværks- og grafikdrivere) til at det var praktisk. Men så kom Ubuntu 6.10 (E2006) gik jeg all in på Linux og har anvendt Ubuntu lige siden.

På dette tidspunkt blev jeg også opmærksom på Ubuntudanmarks forum, hvor vi var flere Ubuntuinteresserede computerbrugere der hjalp hinanden. Her begyndte jeg at skrive guides til Ubuntu, som reelt bare var mine egne notater og erfaringer, som blev suppleret og udvidet sammen med ubuntudanmark fællesskabet. Den ligger faktisk stadig på nettet: https://sites.google.com/site/thj001/guides. Her kan du bl.a. læse om "mareridtet" med at skulle installere windows XP fra bunden. Planlægger du at anvende Ubuntu, så opret dig som bruger på Ubuntudanmarks forum. Dette er den anden side af historien om UbuntuGuiden - det er det enorme community der er bygget op omkring Ubuntu. Det betyder at man ofte vil kunne finde løsninger på sine problemer ved at: Ubuntu *versionsnummer* spørgsmål.

For nogle år siden tog mine skriverier igen en drejning, da jeg blev ansat som lærer ved IT & Data på Syddansk erhvervsskole, hvor jeg underviste i Linux. Det har medført at jeg har arbejdet med en del serverrelateret materiale.

Jeg håber du kan bruge Ubuntu Guiden, og jeg vil meget gerne gøres opmærksom på fejl og mangler, da det efterhånden er blevet ret omfattende.